En misjonærfamilies hverdagsopplevelser i Peru – fra Andes til Amazonas.
Kapitlene 30, 31 og 34 står nederst av innleggene på kategorien “TIGRE PLAYA”, mens dette kapitlet, 33 står øverst og bør leses før kp.34. Kp.32 står nederst på kategorien “Indianerne inviterer oss”. Kapittel 35 finner du på “Mangfoldig misjonsarbeid”.
HJEMREISE OG OPPHOLD I NORGE
Avskjed på Tigre Playa
Fantastisk! Nå hadde det ordnet seg med avløsning før vår planlagte hjemreise våren 1971. Edith Aateigen, utsendt av Filadelfia, Kristiansand kom før jul i 1970. Tidligere på høsten fikk vi bekreftelse fra den svenske misjonsarbeideren Christina Pålsson at hun ville komme i mars -71. Edith Aateigen falt godt inn i arbeidet på Tigre Playa. Hun kunne ikke mye spansk, men var ikke redd for å prøve seg med det hun kunne. Det
lærte hun mye av, samtidig som hun studerte lærebøker i spansk. Det var mye nytt å lære og venne seg til i overgangen fra Norge til livet i en
jungellandsby i Peru.
I løpet av de tre månedene vi var sammen på Tigre Playa, var Edith med oss på et par flodturer for å besøke landsbyer og nyfrelste i elvene Morona og Potro. Det ble også turer til nabolandsbyer og lengre oppover Marañon elven. Det var nødvendig at hun ble kjent i området og
med gruppene av nyfrelste. Det var også en god del praktisk arbeid å venne seg til. Vi hadde noen få høner som skulle ha mat og litt tilsyn. Det var mest for å få egg som ellers var en mangelvare. Menyen for øvrig bestod av fisk fra elva og tørket kjøtt av villsvin, foruten hermetikk i ny og ne. Naboene kom i blant og ville selge fisk og kjøtt. Bananer og maniok var det som regel rikelig tilgang på. Av og til også forskjellig slags frukt, de fleste ukjente for oss.
Bildet er tatt på Tigre Playa etter en søndagsskole. John tar bildet fra båten og er på vei oppover til en nabo landsby. Som regel var det en sandbanke nedenfor en ganske høy kant foran huset, men her er det høyvann.
Nå nærmet tiden seg med raske skritt til vår reise. I mars 1971 var det nærmere 4 ½ år siden vi forlot Norge. Vi var slitne og kjente også på hjemlengsel. Det føltes av og til som vi kjempet mot tiden for å få ferdig alt som burde være i orden før vi reiste og overlot arbeidet til Edith og Christina. Vi nådde ikke i mål med alt vi gjerne ville. Jeg ser av brev hjem at vann i springen ble det ikke før vi kom tilbake høsten 1972. Men regnvann samlet fra taket i et par tønner, var likevel et stort framskritt i forhold til å bære det opp fra den grumsete Marañon elva.
Den 10.mars 1971 var vi ombord på rutebåten «Alfert»som skulle ta oss til Iquitos. De fleste hadde tatt avskjed med oss på møtet søndagen før, men mange kom likevel for å ta farvel med oss den dagen vi skulle reise. Dermed ble det ekstra travelt for å komme oss om bord. Det var ikke lett
å skilles fra nye, men kjære venner. Edith tok avskjeden bra. Hun ventet snart sin nye misjonærkollega og så fram til det. Om to uker ville rutebåten komme oppover igjen med Christina som en av passasjerene.
Vi tar farvel før vi går om bord i Alfert som skal ta oss til Iquitos.
Reisen begynner
Jeg skriver om bord i båten i brev hjem: «Edith ble litt kjent med Christina i Lima før hun sammen med John reiste videre til Iquitos og Tigre Playa. Christina har arbeidet et års tid i Tarma, og hun snakker bra spansk. Vi fikk kontakt med henne i høst gjennom misjonærene Lindgren. Hun var villig til å være noen måneder på Tigre Playa
sammen med Edit til Liv Haug kommer til Peru til sommeren.”
Brevet fortsetter: «Vi skal møte henne i Iquitos for å hjelpe henne til rette der. Det er et kaos ved båthavnen i Iquitos der de forskjellige elvebåtene legger til. John vil vise henne steder ved havneområdet, steder vi handler og introdusere henne for eieren av «Alfert». Hun blir med båten når den går oppover igjen om en ukes tid. Vi ser det som et under at det la seg til rette for en medhjelper til Edith. For vår del er vi mer enn klare for hjemreise nå. Det er rart å sitte her i denne primitive rutebåten og vite at det er første del av reisen til Norge. Jeg kjenner det kribler litt ved tanken på at vi snart skal se alle våre kjære igjen.»
Møte med venner på veien hjem og gjensyn i Norge
Hjemreisen gikk via USA og Canada der vi hadde venner som inviterte oss og delvis sponset reisen. De ville høre om misjonsarbeidetblant indianere og mestiser i Perus jungel. Vi reiste på billigste måte og kjørte med buss tvers over hele USA, men med stopp hos venner underveis. Påsken feiret vi i Victoria på Washington Island i Canada. I Chicago var den norske presten i en misjonskirke vår fantastiske vert og guide. Den Norske Sjømannskirken var vårt tilholdssted i New York. Assistenten der var en god venn fra årene han arbeidet i Sjømannskirken i Lima. Han var kjentmann i byen og guidet oss rundt de dagene vi var i New York før vi fortsatte ferden til hjem til Norge. Der var våren i anmarsj da vi landet på Fornebu. Stor var gleden over gjensyn, både for oss som hadde vært borte og de som ventet hjemme!
I Victoria, Canada bodde vi hos våre venner Giggi og Håkon Reigem
På hjemmeopphold.
Det ble et drøyt år i Norge fra april 1971 til juliåret etter. Vi bodde på «Mamre», misjonærboligene som Pinsemisjonen eide nær Østensjøvannet i Oslo. Det passet fint for oss som både hadde
utsendermenigheten Salem og foreldrene våre i Oslo. Maino begynte i 1.klasse i august mens Lewi var hjemme med vår nabo tvers over gangen som dagmamma. Det var en tøff overgang for barna, ikke minst for Lewi som var vant til å ha meg i nærheten selv om jeg var opptatt med mange arbeidsoppgaver. Nå var han på et fremmed sted med fremmede mennesker mens vi andre var på skole og arbeid. Jeg hadde et års lærervikariat ikke så langt unna og kom for det meste tidlig hjem.
John arbeidet noen måneder på Aker Sykehus da vi kom hjem. Men den største delen av tiden reiste han og hadde misjonsmøter i menigheter. Han besøkte også noen skoler og viste bilder og saker fra jungelen i Peru. Noen uker var han i Nord-Norge der han besøkte Eva og Rudolf Wilhelm i Kirkenes. Etter en treårs periode i Honduras, ville de nå fortsette misjonsarbeidet i Peru. Sammen med Rudolf besøkte John mange menigheter i Finnmark og Nordland. Vi hadde hatt sporadisk brevkontakt med Eva og Rudolf det siste året vi var i Peru. Vi tok fatt på reisen tilbake til en ny periode i jungelen,oppmuntret og glade over at familien Wilhelm med deres fire barn ville komme etter i løpet av høsten.