Kp.77 står øverst av fem kapitler på kategorien “Båtliv og reiser”. Kapitlene 71 – 75 står på kategorien “SARAMIRIZA – nytt senter for arbeidet”.

En misjonærfamilies hverdagsopplevelser i Peru – fra Andes til Amazonas.

Mange syke fra Saramiriza og landsbyene rundt søker hjelp hos oss på Betania.

I løpet av året 1985 kom det stadig flere syke for å få hjelp og medisiner. De kom ikke bare fra Saramiriza, men også fra andre steder i området. Mange var fra awajun landsbyer innover veien og innover bielven Saramiriza. Vårt daglige bønneemne var en sykepleier til dette arbeidet. Vi tenkte også på gruppen fra statens Helsekontor i Yurimaguas som folk fortalte om. De hadde vært i Saramiriza en tid før vi flyttet dit. I et møte på kommunekontoret ble det kunngjort at det forelå planer om opprettelse av et Helsesenter i landsbyen. Men etter det besøket hadde ingen hørt noe mer om dette.

Første kontakt med helsemyndighetene i provinsen om Helsesenter i Saramiriza.

Midt i september fikk jeg skyss med et fly fra Jaars/Wycliffe til Yurimaguas. Luftlinja mellom Yarina og landsbyene i denne delen av Marañon gikk rett over byen. De hadde en flyvning tilbake til “vårt” område få dager etter, der det ville være plass til meg. Mitt ønske med reisen var å treffe provinsdirektøren for Helsedepartementet eller sjefslegen for Provinshospitalet i Yurimaguas for å få mer informasjon om eventuelle planer for Saramiriza. Sjefslegen var på sitt kontor og tok imot meg da jeg oppsøkte sykehuset. Jeg la fram mitt ærend, mens han lyttet interessert. Han bekreftet at en gruppe fra Helsekontoret i provinsen hadde besøkt Saramiriza.  Men han la til at det ikke fantes økonomisk mulighet til å bygge et Helsesenter der i nærmeste framtid. Til min overraskelse fortsatte han med å si at dersom vi søkte vår misjon i Norge om finansiering av bygget, kunne Helsedepartementet etter avtale med misjonen påta seg driften av senteret.

Resultatet av samtalen med sjefslegen og senere på dagen med direktøren for Helsemyndighetene i provinsen Alto Amazonas, ble at jeg kladdet et dokument stilet til Pinsevennenes Ytre Misjon (Pym) om behovet for et Helsesenter i Saramiriza og om forslaget fra sjefslegen og direktøren for Helsedepartementet i provinsen. De hadde lovt å bekrefte behovet i Saramiriza og signere dokumentet. Dagen etter fikk jeg det maskinskrevet på et advokatkontor før jeg igjen gikk til hospitalet.  Der måtte jeg vente en stund før jeg kom inn på sjefslegens kontor. Han skrev en bekreftelse, signerte og stemplet dokumentet, som han selv tok en kopi av. Men han gav tydelig uttrykk for at videre forhandlinger måtte foregå i Iquitos med Helsedirektøren for hele Loreto fylket.  Jeg sendte det signerte dokumentet og et mer uformelt brev til misjonskontoret samme dag.

Fly fra Jaars/Wycliffe lander eller tar av på Marañon utenfor Betania i 1985.

Helsearbeidet fortsetter – vaksinering.

På hospitalet traff jeg på avdelingssjefen for smittsomme sykdommer og vaksinasjon. Han ville sende med meg trippel-,meslinger- og poliovaksiner for barn som trengte en ny dose vaksiner i Saramiriza og landsbyer rundt. Vaksinene med tilbehør fikk jeg med meg i kjølebokser den dagen jeg reiste tilbake. Jeg fikk også tid til å kjøpe inn en del medisiner som det var tomt for på Betania. Utover høsten var det fortsatt travle tider med menighets- og helsearbeid. Husbyggingen foregikk nærmest på fritiden, men det gikk framover med gode medarbeidere som hjalp til på mange måter.  Menighetsarbeidet, besøk til landsbyer og bibeluker i denne tiden vil vi skrive mer om i neste innlegg på bloggen.

Det ble flere vaksinasjonsturer til Saramiriza og til awajun landsbyer innover veien i tiden som fulgte.  På noen av stedene samarbeidet vi med skolene og lærerne. I Saramiriza ble det startet «secundaria», en kombinert ungdoms- og videregående skole, dette skoleåret. Dit kom det elever fra flere nabolandsbyer. De fleste hadde fått én vaksinedose tidligere. Både vi og nonnene på klinikken i San Lorenzo hadde vært med på vaksinering i landsbyene langs Marañon i flere år.  Nå var det sjelden å høre om små barn som døde av kikhoste eller andre barnesykdommer, noe som skjedde ganske ofte de første årene på Tigre Playa. Stivkrampe hos nyfødte babyer så vi også sjeldnere. Dette siste var nok delvis på grunn av undervisningen om viktigheten av hygiene, ikke minst ved fødsler og kutting av navlestrengen. På Betania gikk ofte hele formiddagen med til å ta imot mer eller mindre alvorlig syke mennesker.  Jeg tok det meste av dette arbeidet, mens John og hans håndlangere fortsatte med bygget når han ikke var opptatt med reparasjoner av motorer eller forberedelser til møter og bibelstudier.

Her er et bilde fra vaksinering i en skole i en awajun landsby innover veien fra Saramiriza. Her var det mange voksne som aldri hadde blitt vaksinert. Sammen med barna fikk de som ville, vaksine for meslinger og stivkrampe. Det ville de fleste, selv om noen var skeptiske.

Samtaler med helsedirektøren i Iquitos.

Etter min reise til Yurimaguas, begynte en lang prosess med mye kommunikasjon frem og tilbake, både til misjonskontoret, Salemkirken og med Helsemyndighetene i fylket. I slutten av november reiste jeg til Iquitos med statens flyrute (Tans). Det var tid for å veksle ut vårt kvartalsunderhold, handle matvarer, medisiner og bygningsmateriale. Etter planen skulle Tans sjøflyrute gå en gang i uken til Saramiriza via San Lorenzo. Men ikke sjelden ble det hoppet over en uke. Slik var det da jeg skulle hjem igjen. Men jeg fikk stadig nye oppgaver over radio fra John. Det var både motordeler og flere ting for husbygget som måtte legges til på handlelisten. Så arbeidsløs ble jeg ikke! Ved hjelp av vår faste bærer, fikk jeg til slutt alle sakene ombord i rutebåten til Saramiriza. I denne tiden fikk vi lagret det vi handlet i et lager hos den kanadiske misjonæren som solgte oss Doulos. Han og familien bodde like ved havnen.

Ved havnen for de lokale rutebåtene. “Frilufts-kafeer” og utrolig sterke bærere som balanserte lasten ned til båtene.

En av oppgavene mine i Iquitos var å fortsette kommunikasjonen med Helsemyndighetene. Etter en del venting på Helsedepartementets kontorer fikk jeg anledning til å møte direktøren for fylket Loreto og legge fram mitt ærend.  Jeg overrakte en kopi av dokumentet som var underskrevet i Yurimaguas og sendt til Pym i Norge. På veggen på kontoret hans hang det et kart over Loreto. Han fant Saramiriza i den vestre enden av det store fylket. Det var nok ikke mye han visste om denne landsbyen langt fra Iquitos. Men han var klar over at Saramiriza var havnen for oljekompaniets pumpestasjon og et knutepunktet for oljeledningen til kysten. Han hadde mye på timeplanen og ba meg komme igjen neste dag. Innen det lovte han å lese gjennom dokumentet og se hva som kunne gjøres. 

Dagen etter var jeg tilbake til avtalt tid. Da hadde han lest dokumentet. Han forstod behovet og mente at dersom vår misjon med støtte fra Norge kunne bygge et Helsesenter i Saramiriza, skulle Helsedepartementet i Loreto stille opp med plantegninger og budsjettforslag, foruten driften av senteret etter en avtalt plan. Han lovte å skrive et dokument stilet til Pym og andre som ville støtte prosjektet i Norge. Men det måtte bli etter hans planlagte reise til Lima der han skulle være et par uker. Jeg gikk derfra og håpet det beste.

Tilbake på Betania.

På Betania hadde John et par dager før jeg kom hjem, fått besøk av et vennepar fra kirken i Sappo Playa, eller Betel som var landsbyens nye navn.  De kom med sin veldig syke baby. John fortalte det som hadde hendt: «Den lille gutten hadde høy feber, hostet og hørtes veldig tett ut i brystet. Jeg satte en injeksjon med en liten dose antibiotika på babyen. Like etter sluttet han å puste. Han ble helt slapp, og jeg kjente ingen puls. Vi ble helt fortvilet og begynte å gråte alle sammen. Vi begynte å rope og be til Jesus om å gi livet tilbake til den lille gutten. Jeg gikk rundt og ropte til Gud og la så hendene mine på babyen. Plutselig begynte han å puste og gråte. Herren hørte våre fortvilte bønner. Nå gråt vi av glede!» Da jeg kom hjem, var den lille gutten bedre, men han hadde enda noe feber og var tett i brystet. Vi fortsatte behandlingen med antibiotika noen dager til før han var feberfri. Foreldrene reiste glade og takknemlige tilbake til sin landsby med babyen.

Teresa fra Betel med sin lille gutt 3-4 år senere. De glemte aldri det som hente på Betania da gutten deres sluttet å puste og kom til liv igjen.

Ikke lenge etter at jeg kom tilbake til Saramiriza fra Iquitos i begynnelsen av desember, fortalte Lennart Lindgren over radio at Lars Svensson fra «Christian Life Church» (CLC) i Chicago ville komme med et team av bygningsarbeidere i begynnelsen av februar 1986 for å hjelpe oss med å få ferdig huset. Lars var amerikaneren med svenske foreldre og gift med norskamerikanske Harriet, som John møtte i Lima da vi kom fra Norge i januar 1984. Den gangen kom de til Lima med toget fra Huancayo der de hadde hjulpet misjonær Per Anderås i Huancayo med bygging av en matsal for fattige barn. Vi hadde hatt kontakt med Lars etter det, og nå var han klar til å gjøre en innsats i jungelen i Peru. Noen bedre nyhet kunne vi ikke ha fått på det tidspunktet. Det gav inspirasjon og nye krefter til å fortsette arbeidet på huset. Det var mye som burde være ferdig innen teamet kom for å hjelpe til med oppgaver som var vanskelige å gjøre uten mer kyndige arbeidsfolk. Blant annet fikk John opp ytterveggene og lagt gulvet i 2. etasje.

De siste takplatene kom på plass 30.10. Tre uker senere var alle ytterveggene i 2.etasje oppe. Mursteinene som synes på bildet, ble brukt til mellomveggene nede og til septik- og vanntank som ble murt opp de siste ukene av året. Alt ble gjort med assistanse av gode hjelpere.

Lewi tilbake til Yarina etter juleferien. Vi reiser til Iquitos.

Lewi kom på juleferie den 20.desember. Denne gangen sov han på sin madrass på det nylagte gulvet i 2. etasje i huset. Han klatret opp på stigen vi brukte i arbeidet. Det var godt å ha han hjemme, og også denne gangen var han til stor hjelp. Juleferien gikk fort, og Lewi måtte tilbake til skolen den 6.januar. Jeg reiste med han da det var plass i flyet til Yarina. Det var litt forskjellig å ordne der i forbindelse med skolegangen og opphold for Lewi på Wycliffe basen. Samme dag reiste John med Tans flyvningen til Iquitos. Noen dager senere var jeg på vei til Iquitos fra Pucallpa. Da var John i full gang med å handle alt som måtte være på plass på Betania når teamet fra USA kom til Saramiriza. Det var fantastisk å se hvordan gaver fra venner, familie og menigheter kom inn til byggingen etter hvert som vi trengte å kjøpe materialer. Vi måtte aldri stoppe opp på grunn av mangel på midler, men det kom heller ikke mer av gangen enn det vi trengte. Vår takk gikk til vår himmelske far, men også til alle giverne!

Søndagen ble alltid en god pause i all “løpingen”. John i den skyggefulle parken i sentrum av Iquitos en søndag etter formiddagsmøtet.

I Iquitos fortsatte jeg kontakten med helsemyndighetene. Det var ikke lett å få tak i direktøren. Han var enten på reiser eller opptatt i møter. Men til slutt fikk jeg en tid for samtale. Da hadde han gjort klart dokumentet han lovte, vedlagt plantegninger og prisoverslag for bygging av et Helsesenter i Saramiriza. I februar sendte vi dette til Pinsevennenes misjonskontor sammen med en søknad om støtte fra Norad til prosjektet.  Det ble positivt mottatt både i Pym og Norad. Men etter en del korrespondanse fram og tilbake, fikk vi senere på året i et brev fra Bistandsnemnda i Norad, informasjon om at endelig avgjørelse var avhengig av en kontrakt mellom Helsemyndighetene i Peru og Pym, både om byggingen av Helsesenteret og videre drift. Det viste seg at dette var lettere sagt enn gjort! Stadige forandringer i ledelsen av Helsedepartementet i Iquitos, førte til at vi ikke fikk dette i havn før vår reise til Norge sommeren 1987. Dermed gikk det enda lang tid før planene om et Helsesenter i Saramriza kunne iverksettes.

Teamet med tre bygningsarbeidere fra USA på Betania.

Det var en gledens dag da vi den 2. februar kunne ta imot teamet fra ulike menigheter i Chicago. Foruten lederen, Lars Svensson bestod teamet av Russel Brasma og Charles (Chuk) Zemezke, alle tre var flinke murere og snekkere i hjemlandet. De hadde vært i flere land og hjulpet misjonærer med mange ulike byggeprosjekt i feriene sine. Jeg tror forresten det var første turen for unge Chuck. Teamet hadde med seg en mengde verktøy, også en del elektriske. Våre venner sov i Doulos mens vi flyttet inn på madrasser i palmehuset. Madrassene med laken og myggnett rullet vi sammen på dagtid. Heldigvis var det nå laget et lite tak med en benk under på den ene siden av inngangen der vi kunne ta imot de syke. Medisinene oppbevarte vi fortsatt i vårt kombinerte kjøkken og allrom, som i disse ukene også var vårt soverom.

Her er teamet sammen med oss og noen av de lokale medarbeiderne. Dette ble tatt like før teamet reiste. På skiltet står det: “To be continued”. Det gikk noen år før det ble en realitet, i januar 1990. Vi kunne flytte inn i huset en måneds tid etter at teamet reiste. Da var vann og avløp innlagt i kjøkken og bad i 1.etasje, foruten takrenner som fylte vanntanken med regnvann. Et stort framskritt!

Våre amerikanske venner jobbet fra tidlig til sent sammen med John og de lokale arbeiderne. Det var helt utrolig hvor mye de fikk gjort på den tiden de var hos oss fram til avreisedagen den 21.2. Da la de igjen mye av verktøyet de hadde hatt med seg. Det ble naturligvis til stor nytte i arbeidet framover. Ikke minst da vi før sommeren det året begynte med bygging av ny kirke i Saramiriza.

Lars støper en “vei” fra vanntanken til døren på baksiden av huset etter støping av lokk på vanntanken. Blanding av sement til støping av gulvet nede, og Chuk som “pusser” veggene.

Til høyre holder Chuk på å avslutte arbeidet med snekringen av trappen til 2. etasje. Mens de andre bildene viser Russel som setter opp mellomvegger oppe og lager skap på rekordtid. Jeg feier trespon og rot fra det nystøpte gulvet nede.

Gode nyheter.

Kort tid etter at vi kom hjem fra Iquitos, hadde John en radiokontakt med misjonær Lennart Lindgren i Lima. Han hadde gode nyheter til oss og fortalte om et ungt par fra pinsemenigheten i Varberg i Sverige som gjerne ville arbeide i Peru. Det var sykepleier Bodil Karlsson Suarez og hennes spanske mann Manolo Suarez. Lindgrens tenkte da på oss og behovet for mer hjelp i helsearbeidet i jungelen. Begge snakket godt spansk, også Bodil som hadde gått på en kombinert språk- og bibelskole i Spania. Det var på bibelskolen hun traff Manolo. Denne nyheten var virkelig et bønnesvar, og vi ønsket dem hjertelig velkommen. De hadde ikke underholdet helt klart enda. Men de hadde håp om støtte fra Sida (tilsvarende Norad) gjennom Pingstmisjonens Ulandshjälp (PMU) i Sverige. Vi skrev til menigheten i Varberg, der Bodil og Manolo tilhørte,om behovene og arbeidet i Saramriza. Det ville nok ta sin tid enda før de var ferdige til utreise, men for oss ble det enda en pådriver for å få ferdig leilighetene både oppe og nede så raskt som mulig. Bodil og Manolo kom til Saramiriza den 5. november 1986 etter at vi og Lewi hadde vært i USA et par uker på bryllupet til Maino og Kevin.

Bodil og Manolo Suarez bosatte seg i leiligheten i 1. etasje i huset på Betania. Dette bildet er tatt en dag i jula 1986.